RÓLAM

Berkes Mária

Berkes Mária

kozmetikus, Larens professional  tréner

kozmetikus, Larens professional  tréner

Kedves kozmetikus kolléganő,

“Mi nem csak kozmetikusok, de vállalkozók is vagyunk, ezért csak szívvel dolgozni nem elég!”

Berkes Mária -Larens professional tréner

Berkes Mária, kozmetikus, Larens professional tréner és vállalkozó is vagyok egyben. Miért írom, és hangsúlyozom ezt ki? Azért, mert a mai világban sajnos  NEM ELÉG “CSAK“ JÓ KOZMETIKUSNAK LENNI.

Leírom a rövid történetemet, hogy egy kicsit megismerj. Évekig egy vállalat logisztikai részlegén dolgoztam. Szerettem a munkámat, annak ellenére, hogy rengeteget dolgoztam, ami sok stresszel, nagy felelősséggel járt, de biztos fizetésem, úgymond JÓ állásom volt. Sosem kellett azon gondolkodnom, hogy miből fizetem ki a havi kiadásaimat, megvolt a biztos hátterem. A rengeteg munka, sok stressz meg is hozta a gyümölcsét, egyszóval elkezdtem az addigi munkámat, szinte meggyűlölni, demotivált lettem, úgymond kiégtem. Valamit hiányoltam, mégpedig azt, amiért érdemes mindennap felkelni és örömmel, csillogó szemekkel, elégedetten munkába menni. Azt éreztem, hogy nem tudok így tovább dolgozni, ezért hoztam meg több év tépelődés, mérlegelés után azt a döntést, hogy otthagyom a biztos állásomat, és megvalósítom a régen dédelgetett álmomat, elkezdem felépíteni a saját vállalkozásomat. Hiszen a nap túlnyomó részét mindannyian a munkahelyünkön töltjük, ezért nagyon fontosnak tartottam azt, hogy megteremtsem magamnak azt a közeget, ahová szívesen járok majd dolgozni.

Kozmetikusként egy álmom vált valóra, mégpedig az, hogy végre azt a szakmát űzhetem amire már régóta vágytam. A saját magam főnöke lehetek, akkor és olyan tempóban dolgozhatok, ahogy és amikor én jónak látom. Mindig is arra vágytam, hogy ha kozmetikus leszek minden egyes vendégem különleges bánásmódban részesül majd. Azon leszek, hogy minden vendégem jól érezze magát nálam, mivel minőségi szolgáltatást fogok nekik nyújtani.

Tehát a koncepció, terv megvolt, de jött a valóság, és a hideg zuhany, hogy hogyan tudom az elképzeléseimet megvalósítani, hogyan tudom a vendégkörömet kialakítani, és még rengeteg kérdés, amire sajnos nem tudtam a választ, hisz ilyen dolgokkal soha sem kellet foglalkoznom. Eddig csak az volt a feladatom, hogy reggel elmentem a munkahelyemre, a munkámon kívül semmi mással nem kellet foglalkoznom. Ellenben mikor kozmetikus és vállakozó lettem, egyszerre szinte minden az én vállamra zuhant, egyszerre mindent egyedül kellett megoldanom, nem volt senki sem mellettem, aki segített volna, aki fogta volna a kezem és megválaszolta volna a kérdéseimet.

Nem tudtam semmit sem a vállalkozói létről. Akkor döbbentem rá, hogy ez az élet nem is olyan egyszerű, mint amilyennek kívülről látszik, rengeteg a bizonytalanság, ki vagyok szolgáltatva a vendégeimnek, a bevételem attól függ, hogy mennyi vendég jön el hozzám havonta. Mivel kevés vendégem volt, akik főleg az ismerőseimből tevődtek össze, nem tudtam, hogyan tudok új vendégeket szerezni. Annak ellenére, hogy magas minőségű termékekkel dolgoztam, mindig kedvezményesebb áron kínáltam a szolgáltatásaimat, hogy az üzletembe vonzam a vendégeket. Mivel nem jártam sikerrel, mint amit a kedvezményes szolgáltatásokból reméltem /továbbra sem tolongtak az ajtóm előtt a vendégek/, ezért megfogadtam az első tanácsot, amit kaptam. Mégpedig, hogy a szolgáltatásamiat egy portálon keresztül fogom hirdetni, ahol a szolgáltatásaimoz kedvezményes áron, /a portál javára igen nagy provízióval/ hozzá lehett jutni. Igen, reggeltől estig dolgoztam, örültem is, hogy egyszerre milyen sokat dolgozom /átlagosan 10 vendég naponta/, de a fizetésem a nap végére szinte a semmivel volt egyenlő, mivel a kedvezményes ár, anyagköltség és a magas provízió elvitte az én nyereségemet.

A vendégkörről nem is beszélve, hiszen olyan ideiglenes vendégeim lettek, akik csakis az akciós kezelésekre buktak, akik szinte semmivel sem voltak megelégedve, annak ellenére, hogy szinte dupla annyi időt fordítottam minden egyes vendégre, mint amennyit kellett volna. Azt gondoltam, hogy ha én szinte mindent megteszek annak érdekében, hogy a vendégem a legeslegjobb szolgáltatást kapja, , akkor csak úgy sorakozni fognak az üzletem előtt. De hát nem így történt.

A sok kudarcot, csalódást követően elkezdtem magamat fejleszetni, tanulni, és fokozatosan szembesültem azzal, hogy melyek azok a hibák, amelyeket eddig elkövettem, mit csináltam rosszul, miért nem tudok a vállalkozásomba minőségi vendégeket bevonzani a rengeteg munka ellenére miért nem tudok a hónap végén mindent kifizetni, miért adósodom el mindig jobban és jobban, annak ellenére, hogy igyekszem, és a portálon keresztül átlagban napi 10 vendégem van.

Valamilyen „szerencse“ folytán rátaláltam a vállalatra, amelyenél a mai napig dolgozom, és fokozatosan választ kaptam azokra a kérdésekre is, amelyekre addig senkitől nem kaptam választ. E mellett több képzésen vettem részt Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban és Magyarországon is, amelyek sokat segítettek abban, hogy teljesen más szemszögből közelítsem meg a munkámat, vállalkozásomat.

2020-ban a Larens professional oktatójává válltam, és ma már több képzést, termékbemutatót tartottam Magyarországon és Szlovákiában is. A munkám során a kozmetikusokkal való beszélgetésekből is rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem.

logo Larens

Az foglakoztatott a leginkább, hogy hogyan lehet az, hogy vannak olyan kozmetikusok, akik alig tudnak megélni a szakmájukból? És sok olyan kozmetikus is van, akik sikeresek, sok a munkájuk, plusz bevételet keresnek és még félre is tudnak tenni. Mi a különbség köztük? Ezek a gondolatok forogtak folyamatosan a fejemben. A sok tanulás, képzés és a vállalatban szerzett tapasztalatok, tanácsok segítségével lassan össze is állt a kép, hogy melyek azok a lépések, amelyeket egyes kozmetikusok másképp csinálnak. Melyek azok a tevékenységek, amelyeket a sikeres kozmetikusok pluszban megtesznek, és mit csinálnak másképp, mint az átlag. Persze ez nem ment egyik napról a másikra, ez egy folyamat volt, amit fokozatosan, lépésről lépésre tanultam meg én is, és építettem bele a vállalkozásomba.

  • Ha szeretnél TE is egy stabil alapokora épülő vállalkozást vezetni
  • Ha TE is egy olyan vállalkozóvá akarsz vállni, aki nincs hónapról hónapra kiszolgáltatva a vendégeinek

  • Aki tudja, hogyan tud új és főleg minőségi vendégeket bevonzani az üzletébe
  • Aki tudja, hogyan tud egy magasabb árfekvésű, minőségi szolgáltatást eladni
  • Aki tudja, hogyan tud munka mellett plusz bevételre szert tenni, amiről eddig azt gondolta, hogy ez lehetetlen
  • Ha megfogadod a tanácsaimat és bele is teszed azt a plusz munkát ami szükséges ahhoz, hogy napról napra fejlődj, eléred a céljaidat

  • Akkor dolgozz velem, gyere el a képzésünkre, és a magas hatóanyag tartalmú, innovatív, termékeink, kezeléseink mellett bónuszként ezt a plusz tudást is fokozatosan elsajátítod, megtanulod

Berkes Mária -Larens professional tréner